Sfaturi pentru o petrecere reusita!

Organizarea unei petreceri de nunta poate fi destul de provocatoare, mai ales cand vine vorba de nunta din anul 2023. Desi nu se stie exact ce va fi la moda anul viitor, exista cateva tendinte pe care trebuie sa le iei in considerare pentru a asigura o petrecere perfecta. Invitatii tai vor fi cei care ii vor face pe ceilalti sa se simta bine, asa ca te asigur ca ii vei distra pe toti. Alege-ti o tema de petrecere de nunta care sa reflecte stilul tau si sa fie placuta si atractiva pentru invitatii tai. O tema buna poate fi o petrecere pe tema tropicale sau o petrecere cu tematica anilor ’80. Muzica este un alt factor important pe care trebuie sa il luati in considerare. Alege-ti un dj sau un ansamblu care sa creeze atmosfera potrivita. Alege-ti un program muzical care sa satisfaca toate gusturile invitatilor tai. Pregateste si un playlist cu melodii care sa poata fi cantate de invitati. Cei mai multi dintre invitatii tai vor fi interesati si de mancare. Alege-ti o meniu care sa reflecte stilul tau si sa fie in trend cu tendintele din culinarul anului 2023. Alege-ti o selectie variata de aperitive, feluri principale si deserturi, astfel incat invitatii sa fie multumiti si sa se bucure de gustul bun al preparatelor. Ceremonia de nunta poate fi perfecta daca vei adauga si cateva detalii speciale. Alege-ti un decor care sa se potriveasca cu tematica petrecerii si care sa fie in trend cu tendintele anului 2023. Pregateste diverse activitati precum desene pe fata, jocuri, fotografii sau distractii muzicale. Speram ca aceste sfaturi sa te ajute sa organizezi cea mai perfecta petrecere de nunta anului 2023. Asigura-te ca vei alege tematica, muzica, mancarea si decorul potrivit si vei avea o petrecere de neuitat!

Nu se fac nunti in anul 2022

  • In toate zilele de post și posturile de peste an;
  • In zilele Praznicelor Imparatesti si in ajunul acestora:
    • 1 si 2 februarie (Intampinarea Domnului);
    • 1 iunie – 2 iunie (Inaltarea Domnului)
    • 11 iunie – 13 iunie (Rusaliile)
    • 15 august (Adormirea Maicii Domnului);
    • 13 si 14 septembrie (Inaltarea Sf. Cruci)
  • De luni dupa Lasatul secului de carne pentru Postul Sfintelor Pasti pana la Duminica Tomei (01 martie – 02 mai);
  • In perioada postului Sfintilor Apostoli Petru si Pavel (20 iunie – 28 iunie);
  • In postul Adormirii Maicii Domnului (31 iulie – 14 august);
  • In postul Nasterii Domnului (15 noiembrie – 24 decembrie);
  • In perioada de la Craciun pana la Boboteaza (25 decembrie – 6 ianuarie).

Traditii in ceremonia crestina

Inainte de toate, trebuie sa precizam ca nunta ortodoxa are loc, de obicei, sambata seara, iar slujba unirii mirelui cu mireasa este urmata de o masa festiva si de o distractie pe cinste.

Nicio nunta nu are loc in posturile mari, in cele 40 de zile dinaintea Craciunului si Pastelui.

In unele comunitati rurale, inca se mai cheama petitori pentru a uni familia in devenire. Altfel, traditia cere ca mirele si parintii lui sa ceara mana fetei de la parintii acesteia.

· Intr-o ceremonie crestina, cei doi tineri trebuie sa fie de aceeasi religie. Nu este ingaduita nunta dintre un ortodox si o persoana de alta religie

· Nasii, trebuie sa fie si ei de religie ortodoxa si neaparat casatoriti

· Nu este permisa nici casatoria intre rude pana la gradul al-VII-lea sau intre persoane incuscrite

· Inainte de cununie, mirii trebuie sa fie spovediti si impartasiti.

Obligatiile materiale ale mirilor si nasilor

· Conform traditiei, nasii trebuie sa cumpere voalul, parura miresei, lumanarile si sa achite slujba religioasa

· Mirele este responsabil de cumpararea buchetelor pentru nasa si pentru mireasa

· Dupa nunta, mirii trebuie sa le faca nasilor o vizita cu un plocon/cadou!

Traditii inainte de nunta

Barberitul mirelui. Cavalerii de onoare iau cu ei lautarii si se duc impreuna la casa mirelui. Aici, are loc ritualul barbieritului, semn al transformarii feciorului in barbat. Dupa ce a fost barbierit, mirele si parintii acestuia, impreuna cu cavalerii de onoare si lautarii pornesc cu alaiul spre casa nasilor.

Gatitul miresei. Realizat de obicei de catre nasa si domnisoarele de onoare, gatitul miresei presupune imbracatul si prinsul voalului de catre nasa. Mirele vine sa ia mireasa, daruindu-i buchetul de mireasa. Mireasa le va prinde cocardele nasului, nasei si mirelui, iar domnisoarele de onoare vor fi cele care vor continua cu impartitul cocardelor.

Hora si turta miresei. Dupa gatitul miresei, nuntasii se prind intr-o hora in batatura casei/ fata blocului acesteia, in timp ce nasa are datoria de a rupe turta miresei si de a o imparti celor prezenti.

Alaiul de nunta. Mersul in alai trebuie sa respecte urmatoarele reguli:

· Domnisoara si cavalerul de onoare duc lumanarile celor doi miri.

· In spatele lor se vor aflanasul si mireasa, apoi mirele si nasa,urmati de socrii mari, apoi cei mici.

· Atat in alai, cat si in biserica, mireasa sta intotdeauna in stanga mirelui sau a nasului.

· Toate femeile din alai stau – de asemenea – in stanga barbatilor pe care ii insotesc.

Slujba religioasa. In timpul ceremoniei, preotii fac schimbul de verighete intre miri, iar apoi le aseaza pe inelarele stangi, unde vor ramane pentru tot restul vietii. Impartasirea din paharul comun, binecuvantat de preot reprezinta comuniunea si unirea celor doi soti.

Sesiunea foto. Ea are loc dupa ceremonia religioasa si ar trebui sa inceapa cu aproximativ 90 de minute inainte de nunta si sa se termine cu cel putin 45 de minute inainte de ajungerea mirilor la restaurant.

Traditii in timpul nuntii

Desi obiceiul cere ca nunta sa dureze trei zile si trei nopti, doar in anumite zone rurale se mai respecta acest obicei. La orasele mari, petrecerea tine mai toata noaptea si impune cateva obiceiuri c ear trebui respectate:

Valsul miresei. Este un moment special care marcheaza deschiderea petrecerii. Imediat dupa aceea, nasii urmati de restul nuntasilor vor dansa si ei. In unele zone se mai respecta si dansul: tata-mireasa sau mama-mire.

Furatul miresei. De departe, cel mai umoristic episod al petrecerii, furatul miresei va culmina cu rascumpararea acesteia de catre mire, care va fi nevoit sa indeplineasca o sarcina cat se poate de amuzanta: sac ante, sa faca striptease sau sa rosteasca o declaratie romantica.

Taierea tortului de nunta. Acest gest semnifica prima sarcina pe care noua familie o are de indeplinit impreuna. Traditia spune ca… daca dormi cu o felie de tort de la o nunta sub perna, iti poti visa viitorul partener de viata.

Voalul miresei. Nasa va fi cea care se ocupa de scosul voalului miresei, pe care ilva inlocui cu o esarfa rosie. Acest gest semnifica tranformarea tinerei fete in femeie maritata, iar voalul va fi prins de catre mireasa in parul unei tinere nemaritate.

Aruncarea buchetului. Mireasa se intoarce cu spatele si arunca buchetul catre un grup de fete nemaritate. Simbolistica spune ca cea care prinde buchetul va fi in curand mireasa, insa nu-ti garanteaza nimeni acest lucru!

Aruncarea jartelei. La fel se intampla si in cazul aruncarii jartelei de catre mire. Cel care o prinde va se va casatori in curand. Multi miri moderni au transformat acest obicei in scene pline de amuzament, in care mirele scoate jarteaua cu dintii.

Bineinteles ca traditiile se respecta in functie de alegerile si preferintele mirilor. Asa ca nu-i musai, ca dupa nunta, mirele sa treaca pragul casei cu sotia lui purtata in brate! Proaspetii insuratei pot fugi de la petrecere direct in Dubai. E dreptul lor sa savureze o luna de miere, sarind peste ciorba de potroace!

Nunta la catolici

Sfanta ceremonie a nuntii este cunoscuta ca fiind cel de-al 7–lea sacrament. Foarte populara printre catolici este consilierea maritala pe care o ofera preotul cu 3 luni inainte de oficializarea casatoriei.

Religia catolica interzice oficierea de ceremonii nuptiale in zilele de duminica si de sarbatori, precum si dupa orele 18 sambata. Biserica catolica nu se opune casatoriei a doua persoane mixte de religii diferite, chiar si unul din nasii poate fi de religie diferita, insa nu accepta divorturile.

Ceremonia religioasa se bazeaza pe juraminte ample scrise de miri, care se incheie cu binecuvantarea preotului. Intr-o biserica catolica nuntasii sunt asezati pe bancute, iar mirii ingenunchiaza in fata altarului “Sfintei Marii”. La sfarsitul ceremoniei mireasa lasa buchetul la altar unde se roaga pentru pacea si buna-starea familiei nou infiintate.

Conduita baptista si protestanta

In timp ce biserica protestanta este foarte stricta si nu accepta casatorii mixte, biserica baptista pune accentul pe castitatea mirilor pana la casatorie si accepta cuplurile mixte doar in cadrul culturilor neoprotestante.

Atat la catolici cat si la protestanti miresa este adusa la altarul sfant de catre tata sau frate, iar in cazuri extreme de un prieten foarte apropiat familiei miresei.

[/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner][/vc_column][/vc_row]

Solicita o oferta personalizata sau contacteaza-ne telefonic pentru mai multe informatii.

DJ PETRECERI NUNTA BUCURESTI

Adresa: Vredniciei nr .21, Bucuresti, 052051

Adresa de email: alex.mitrache87@gmail.com

Telefon: 0773.862.213

Sunt de acord cu prelucrarea datelor mele personale de catre djpetrecerinunta.com in conformitate cu legea.Declar pe propria raspundere ca sunt o persoana majora.

Captcha 4 + 4 =